Skip to main content

MDT – Mekanisk Diagnostik och Terapi

MDTMDT kallas också för McKenziemetoden efter dess grundare Robin McKenzie, Nya Zeeland

Med kännedom om hur olika rörelser påverkar din smärta och din rörlighet kan en sjukgymnast med utbildning i MDT klassificera vilken typ av besvär du har. Undersökningsmetoden har hög kvalité och förklarar varför du har ont. Tekniken ingår även i naprapatutbildningen.

En av huvudprinciperna är att patienten ska bli oberoende av andras hjälp och behandling. Många av våra tidigare patienter kan vittna om att deras livskvalité ökat då man lärt sig att klara sig själv.

McKenzie-metoden (MDT) fokuserar på att hitta själva orsaken till ryggproblemet och fungerar därför långsiktigt. Undersökningen börjar med att bekräfta/utesluta att disken och disknära strukturer är involverade, först därefter går man vidare utåt mot muskulatur och andra strukturer. Smärtan upplevs nästan alltid i mjukdelarna men orsaken finns oftast djupare. När man väl hittat hur den aktiva smärtan reagerar kan man i de allra flesta fall förvänta sig snabba resultat.

Metoden går ut på att genom upprepade rörelser tolka symptomen och hitta en möjlig orsak, man söker så att säga en behandlande rörelseriktning. Den är en försiktig men på samma gång kraftfull rygg- och nackbehandling. Även så kallade låsningar i ryggen kan oftast försvinna efter inledd behandling.

Manipulationer ingår också i McKenzie-konceptet men ofta kan man behandla problemet med egenrörelser istället. Patienten lär sig därmed ett sätt att hantera sina eventuella framtida ryggproblem. McKenzie-metoden ger patienten makten över sin egen kropp och sin egen smärta. Eftersom smärtan är helt vägledande fungerar MDT sämre som diagnostisk metod under helt smärtfria perioder. Av den anledningen vill man gärna träffa patienten när smärtan är aktiv.

De flesta patienter kan med stor framgång behandla sig själva. Om du har svårare problem kompletterar sjukgymnasten hemövningarna med speciella manuella tekniker som ökar effekten av din egen behandling.

70–80% av alla ryggbesvär går att klassificera och behandla med McKenzie-metoden.