Skip to main content

Triggerpunktsterapi

TriggerpunktsbehandlingUtvecklades av Dr Janet Travell i början av 40-talet. Hon definierade triggerpunkter som en hyperöm syrefattig punkt som  är lokaliserad i muskelvävnad och/eller i muskelns fascia. Triggerpunkter är muskelknutor som även ger en utstrålande värk. Det är en vanlig orsak till huvudvärk och ischias. Vi behandlar dessa med exempelvis pressur och bindvävsmassage. Triggerpunktsterapi ingår i utbildningen till naprapat och massageterapeut.

Behandlingen av myofasciala triggerpunkter inriktar sig på att inaktivera triggerpunkten, genom att få den spända muskelfibersträngen i muskeln att slappna av. Detta uppnås genom olika stretch- och relaxationstekniker samt genom utnyttjandet av de reflektoriska mekanismer som tryck och beröring har på smärta.

Den strukturella orsaken är inte helt klarlagd men de teorier man har bygger på att spänningen i den spända muskelfiberbunten orsakas av en ond cirkel där energibrist är en central del. Enligt den teorin saknas det alltså energi för att bryta den kontraktion (sammandragning) som skett av muskelfibrerna. En annan teori gör gällande att den kontinuerliga sammandragningen orsakas av en skada på cellnivå där kalcium läcker ut och aktiverar muskelcellen. I båda dessa fall utför naprapaten en behandling där syftet är att töja ut muskelfibrerna för att bryta den onda cirkeln och därmed få muskeln att slappna av vilket ger goda möjligheter till läkning.

En vanlig teknik vid behandling av triggerpunkter är muskelpressur. Andra tekniker som används är stretching enligt PNF (proprioceptiv neuromuskulär fascilitering), INF (inhiberande neuromuskulär fascilitering) och PIR (postisometrisk relaxationsteknik), massage samt s.k. ”dry needeling”. Indirekt, och i vissa fall direkt, kan triggerpunkter påverkas via de naprapatiska teknikerna manipulation, mobilisering och nervmobilisering beroende på orsaken till uppkomsten av triggerpunkterna.

Läs information skriven av Jan Söderlund, leg.läkare/naprapat